Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.1.2004 / SLC
Godkänner inte stödpaketet

SLC:S EXTRA FÖRBUNDSFULLMÄKTIGEMÖTE DEN 8 JANUARI 2004

 

SLC:s fullmäktige godkänner inte jord- och skogsbruksministeriets förslag till stödpaket för jordbruket för i år. Ministeriet har i sitt förslag utgått från överenskommelsen med EU-kommissionen om innehållet i avtalet enligt artikel 141 som berör husdjurs- och växthussektorn i södra Finland. Till den delen konstaterade fullmäktige att regeringen bundit sina händer beträffande stödnivåerna och därmed inte kunde avge ett förslag som överskrider dessa.

 

Förslaget innebär i praktiken att stödet till svin- och fjäderfäsektorn kommer att beskäras med nästan 7 procent. En sådan beskärning klarar inte familjejordbruket av då dessutom marknadspriset på t.ex. svinkött befinner sig i en djup svacka.

 

Ministeriets tidigare ställningstagande om att differenserna skall bibehållas oförändrade mellan regionerna innebär samtidigt att jordbrukarna på det nordliga stödområdet, d.v.s. C-området, drabbas av samma beskärning.

 

I ministeriets förslag ingår också att det nationella växtodlingsstödet på A- och B-området skall bli en tilläggsdel till miljöstödet. I praktiken kommer stödet då att sjunka med i medeltal ca. 8 procent. På C-området där förändringar också är att vänta kommer beskärningen i procent att bli ännu större än på A- och B-området.

 

Fullmäktige håller med anledning härav fast vid SLC:s tidigare ståndpunkt att inte godkänna innehållet i 141-avtalet som inte bara får konsekvenser för södra Finland utan för hela landet.

 

SLC förutsätter att regeringen tillrättalägger dessa missförhållanden i samband med att EU:s jordbrukspolitik och LFA-stödet reformeras fr.o.m. början av nästa år. Regeringen bör därför omedelbart inleda förhandlingar med producent-organisationerna om hur reformerna skall förverkligas i praktiken.

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab