Utvecklingsprojektet “EKO från Nyland” har efter en lång väntan äntligen beviljats finansiering av Nylands TE-central. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Agropolis Oy, Pro Agria Uudenmaan Maaseutukeskus, Nylands Svenska Lantbruksproducentförbund och Laurea yrkeshögskola. Dessutom har projektet ett nära samarbete med MTK-Uusimaa och Nylands Svenska Lantbrukssällskap.
“EKO från Nyland” projektet är ursprungligen uppskisserat av Pro Agria Uudenmaan Maaseutukeskus och Agropolis Oy. NSP ombads kommentera projektplanen vilket ledde till att även en helt svenskspråkig del bakades in i eko-projektet.
Projektet sträcker sig från produktion av ekologiskt kött och grönsaker samt spannmålsproduktion till vidareförädling av dessa produkter och tar i hänsyn hela produktionskedjan. “EKO från Nyland” projektet ger de svenskspråkiga producenterna en möjlighet att vara med i ett större projekt med mer resurser att förverkliga befintliga utvecklingsbehov, även på svenska. Detta är en mycket bra chans att utveckla den nyländska eko-produktionen i ett större perspektiv än tidigare.
Projektets tyngdpunkter ligger i att utveckla marknadsföringen, vidareförädlingen, logistiken och produktutvecklingen inom eko-produktionen. De centrala målsättningarna är att lösa problem på gårdsnivå, som uppstår i övergången till ekologisk animalieproduktion och problem inom vidareförädlingen. Med ekonomiska kalkyler som grund skall produktionen av ekologiska grönsaker utvecklas och underlättas. Dessutom har projektet som mål att hitta passande sorter till eko-spannmålsproduktion och styra spannmålspartier till marknaden samt utveckla odlingsmetoder som lämpar sig för de Nyländska förhållandena. Dessa åtgärder kommer förhoppningsvis att förbättra eko-produktionens lönsamhet. Därtill skall samarbetet mellan producenter, rådgivare och forskare upprätthållas och förbättras. Detta leder förhoppningsvis till att kännedomen om eko-produktionen inom hela livsmedelskedjan ökas.
Infotillfällen om projektet ordnas på svenska i östra och västra Nyland den 13.1 och den 19.1, var intresserade producenter får närmare information om utvecklingsprojektet och var de samtidigt kan anmäla sitt intresse att delta i projektet. Projektet kommer att fortsätta med gårdsbesök hos de intresserade gårdarna. Under gårdsbesöken kartläggs de individuella utvecklingsbehoven och med detta som grund planeras utbildning, rådgivning, fältvandringar och exkursioner.
Till de gårdarna som deltar i projektet erbjuds följande förmåner mot en årlig grundavgift:
1 gårdsbesök (ca 0,5 dag/gård)
1 gruppinfotillfälle/gård/år (Fältvandring etc. en utomstående expert på plats)
annan rådgivning och information gällande aktuella ärenden, bl.a. telefonrådgivning
gruppträffar för planering av samarbete och dylikt.
Information utåt för att ge en positiv bild av eko-produktionen samt befrämja efterfrågan och därmed förbättra produktionsförutsättningarna
Dessutom kommer utbildningsdagar och studieresor, varav en utrikesresa att arrangeras. Projektet kommer även att erbjuda rådgivning och planering samt möjligheter att göra upp olika kalkyler gällande produktion mm. Dessa tjänster är avgiftsbelagda men de subventioneras av projektet, vilket betyder att producenter får dem till ett mycket förmånligt pris.
Alla förmåner som erbjuds av projektet ordnas i mån av möjlighet och efterfrågan på svenska, beroende på intresset. För mera detaljer om projektet kan projektsekreterare Susann Mantere kontaktas per telefon: 040 561 3842 eller per e-post: susann.mantere@slc.fi. Även NSP:s kansli kan kontaktas för mer information. För mer detaljer om infotillfällen se annonsering i LF eller kalendern på SLC:s hemsida, www.slc.fi.