Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
2.1.2004 / LF
Nationella stödnivåer för fjolåret fastställda
Statsrådet fastställde i tisdags nivåerna på det nationella stödet för vete, potatisproduktion och vallutsäde. Dessutom fastställde statsrådet grunderna för transportstödet för kött i norra Finland.
Statsrådets beslut följer de överenskommelser mellan lantbruksproducenterna och statsmakten som ingåtts under hösten. Således fastställdes vetestödet till 105 euro per hektar. Stödet betalas ännu ut som nationellt växtodlingsstöd på A- och B-områdena för år 2003, och som nordligt arealstöd på C1- och C2-områdena. Nu i år blir stödet en tilläggsdel till miljöstödet, åtminstone på A- och B-områdena.
Stödet skulle egentligen ha minskats på grund av att vetearealen överskred den areal man kalkylerat med i fjolårets stöduppgörelse, men eftersom det blev pengar över från andra moment kunde begränsningen slopas.
I nationellt stöd till potatisproduktion betalas 303 euro per hektar. Stödet förhöjs med 118 euro per hektar på odlingsarealer som producenten har ett skriftligt kontrakt på om försäljningen. På det så kallade high grade området för produktion av högklassig utsädespotatis i norra Österbotten betalas ett tilläggsstöd på 48 euro per hektar. För odlingsarealer med skriftligt försäljningskontrakt är förhöjningen 67 euro per hektar. För odling av utsäde för vallväxter betalas stödet i enlighet med de maximala stödnivåerna. De stödenhetskoefficienter som använts som gräns för den stödberättigade arealen har i alla fall ändrats på grund av förskjutningar i odlingsarealerna och på grund av att arealen har överskridits för vissa sorter. Således har odlingsarealen för timotejutsäde överskridits med 2.035 hektar, det vill säga 45 procent. Utsäde för ängssvingel har odlats på 534 hektar över gränsen, vilket betyder en överskridning med 40 procent.
Stödet för rödklöver är 454 euro per hektar, för hundäxing 336 euro och för engelskt rajgräs 403 euro per hektar. För de här växterna är stödenhetskoefficienten 1,00. För timotej är stödet 227 euro per hektar och stödenhetskoefficienten 0,70, medan stödet för ängssvingel är 269 euro per hektar och koefficienten 0,68.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab