Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.1.2004 / LF
Överskridningen av mjölkkvoten väntas bli liten
Enligt de senaste prognoserna kommer Finlands överskridning av den nationella mjölkkvoten att bli mycket liten under innevarande kvotår.
Beräkningar som gjorts av Suomen Gallup och refereras i tidningen Maaseudun Tulevaisuus visar att överskridningen kommer att vara drygt en promille av årskvoten. Överskridningen skulle då vara mindre än vad de finländska mjölkkorna producerar under en dag.
Prognoserna visar att man under det kvotår som tar slut i april 2004 kommer att producera 2.332 miljoner liter mjölk i Finland. Den nationella mjölkkvoten är 2.329 miljoner liter, överskridningen uppgår alltså till 3 miljoner liter.
Under senaste kvotår, som tog slut i april 2003, var överskridningen cirka 33 miljoner liter, vilket ledde till att de finländska mjölkproducenterna var tvungna att betala drygt 11 miljoner euro som straffavgift till EU.
Antalet mjölkgårdar fortsätter att minska i jämn takt. I oktober var det drygt 17.800 gårdar som levererade mjölk till mejerierna, en minskning med knappt 1.300 gårdar och 6,7 procent om man jämför med situationen för ett år sedan. Samtidigt som antalet gårdar minskar så ökar medelstorleken på besättningarna. Besättningarna har under det senaste året i medeltal ökat med en halv ko, vilket är en långsammare ökning än under de senaste åren. Medelstorleken på besättningarna var år 2003 18,3 mjölkkor.
Även producentpriset för mjölk har stigit under året. För mjölk av normkvalitet betalade man i slutet av oktober 0,51 cent mer per liter jämför med situationen för ett år sedan. Höjningen motsvarar 1,6 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab