Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
2.1.2004 / LF
Lantbrukshandeln normalt livlig i slutet av året
Trots att det lantbrukspolitiska läget vid årsskiftet har varit rätt osäkert har inte handeln med lantbruksförnödenheter påverkats i någon större omfattning. Men däremot har de regionala skillnaderna ökat. I de områden där man traditionellt har haft stor svinproduktion har köpintresset klart minskat. En annan ändring som skett i år gällande de så kallade "bokslutsköpen" är att jordbrukarna är tidigare ute än under föregående år. Då jordbrukarna under tidigare år har gjort sina inköp i slutet av året så ökade handeln inför årskiftet nu redan i början av november.
En stor del av de inköp som görs vid årets slut består av växtskyddsmedel, gödselmedel, utsäde, kalk och foder. När det gäller maskininvesteringar verkade jordbrukarna vara mer tveksamma vid slutet av år 2003, jämfört med tidigare år. I det fallet är det osäkerhetsfaktorerna inom jordbrukspolitiken som spelar in.
- Jordbrukarna är intresserade, förhandlar om priser och begär offerter, men de slutliga köpbesluten verkar dra ut på tiden, säger produktgruppchef Eero Pajulahti vid K-lantbruk.
Enligt Pajulahti är det främst osäkerheten om investeringsstöden som gjort jordbrukarna tveksamma.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab