|
5.12.2003 / LF
SLC vill delta i och påverka reformerna
Ett lugnt, men debattglatt förbundsfullmäktige diskuterade såväl det nationella stödpaketet som den kommande CAP-reformen, trots att innehållet i båda ännu är öppet. Det rådde emellertid en rätt massiv samstämmighet i fullmäktige om att SLC ska försöka påverka innan besluten är fastslagna.
I sitt inledande tal var fullmäktigeordföranden Gustav Kass inne på 141-lösningen.
- Det finns många frågetecken, men också utropstecken i marginalen, sade han. Man frågar sig hur kunde det gå så här, när målen var klara både i SLC och MTK. Vi lyckades inte uppnå ett enda av våra mål. Avtalet kan visserligen se hyfsat ut, framförallt för en utomstående. Men när man analyserar det blir resultatet ett annat.
- Höjningen av LFA-stödet var en bidragande orsak till att ge en bild av att uppgörelsen skulle vara acceptabel, till och med bra. Men LFA-stödet var redan bokat för att kompensera missförhållanden i CAP-reformen. Nu ska vi alltså betala två räkningar med samma pengar, vilket är en omöjlighet.
Från ÖSP-håll poängterade flera av fullmäktigemedlemmarna att stödnivån i det nordliga stödet på C-området bör bibehållas, medan delegaterna från de södra förbunden lämnade den frågan okommenterad.
SLC:s förbundsordförande Holger Falck påpekade innebär den lösning kring 141-frågan som regeringen och MTK, men inte SLC har godkänt, att skillnaderna i stödnivåerna inte får öka mellan norr och söder. När 141-stödet sjunker skulle det med andra ord innebära att det nordliga stödet skulle sjunka i motsvarande mån.
Nils-Anders Granvik väckte tanken om att eventuellt kanalisera LFA-stödet i högre grad till A- och B-området och produktionsstödet till C-området.
SLC:s fullmäktige sammanträdde i Åbo på tisdagen. På mötet återvaldes Gustav Kass, ÖSP, till ordförande för förbundsfullmäktige.
|
|