Utvidgningen av EU som sker den 1 maj nästa år ger nya exportmöjligheter för de nya medlemsländerna. Det här kan i värsta fall drabba det finländska jordbruket och livsmedelsindustrin väldigt hårt. Med tanke på den finländska marknaden ligger de baltiska länderna bra till. De har en låg kostnadsnivå och finns på kort avstånd.
Mycket blir beroende på hur vårt jordbruk, handeln och företagen inom livsmedelssektorn tacklar de här frågorna. Stora affärskedjor är beredda att börja importera mjölk från Estland till huvudstadsregionen. Det här hotet kan väl uppstå också inom köttsektorn. Inom frilandsodlingen föreligger också en risk för att import av färska grönsaker slår ut vår tidiga produktion på våren som för odlarna prismässigt och ekonomiskt sett är mycket viktig.
Företag inom livsmedelssektorn, även jordbruket närstående företag, som satsat stort i de baltiska länderna har en central roll. Kommer de att tillverka livsmedel för de baltiska länderna eller vill de in också på andra marknader, till exempel den finländska? För Finlands jordbruk gäller det att slå vakt om det kvalitetsarbete vi har satsat på och som följs upp inom förädlingsindustrin. Konsumenternas förtroende för de inhemska livsmedlen, som nu torde vara på högsta nivå genom tiderna, får inte äventyras. Endast genom att producera livsmedel av god kvalitet som är i konsumenternas smak kan vi klara av det ökade importtrycket. Jordbrukarna bär helt säkert sitt ansvar i frågan men det förutsätter också att handeln och företagen inom livsmedelssektorn bär motsvarande ansvar och stöder de gemensamma strävanden i kvalitetsarbetet. I annat fall kan man äventyra hela den inhemska livsmedelskedjan med påföljd att jordbruket ställs inför ännu fler problem än vad EU hittills har fört med sig och att arbetsplatser försvinner i rask takt inom vår livsmedelsindustri.
Närmare upplysningar: Tage Ginström tel. 0400 601 510