Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.11.2003 / LF
Förhandlingarna om nästa års stödpaket fortsätter
Förhandlingarna mellan producenterna och jord- och skogsbruksministeriet om utformningen av stödpaketet för nästa år har nu kommit i gång på allvar.
- Starten fördröjdes delvis beroende på att vi inte har känt till detaljerna i artikel 141, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström, som deltog i förhandlingarna i tisdags. Förhandlarna har som mål att uppnå en överenskommelse till månadsskiftet november-december.
- Det kan visserligen vara väl optimistiskt, tror Tage Ginström. Kommissionen kan nämligen ännu komma med tilläggsfrågor eller kommentarer till innehållet i artikel 141. Om så blir fallet kan man inte slutföra förhandlingarna förrän kommissionens ställningstagande är klart.
Förhandlarna har också, som brukligt är under hösten, granskat hur årets stöd har utfallit och gjort jämförelser med de beviljade anslagen.
- För i år hade vi ett miljontak för ett flertal produkter. Det betyder att ifall produktionen har ökat mer än vad man kalkylerat med, kan det bli frågan om beskärningar.
- Så som det nu ser ut är det bara hönsäggen och vetet som överskrider anslagen, berättar Tage Ginström. För svinsektorn är det på gränsen.
Vid förhandlingarna i tisdags kom parterna överens om att inte beskära stödet till äggproduktionen, eftersom överskridningen är ganska liten. Det samma kommer att gälla svinsektorn, också fastän de slutliga beräkningarna kanske kommer att visa på en liten överskridning.
Vad gäller vetet tog förhandlarna ännu inte slutlig ställning. Om överskridningen beaktas till fullo innebär det att hektarstödet måste sänkas med 10 euro per hektar, det vill säga från utlovade 105 till 95 euro per hektar.
Eftersom den totala kalkylen i år visar på ett litet överskott finns det emellertid en möjlighet att betala ut fullt stöd. Ministeriet vill dock hålla fast vid den anslagna stödsumman för vetet, medan producenterna yrkar på att stödet ska betalas fullt ut.
- Vi har i alla fall ganska goda möjligheter att få ut hela stödet, eftersom det finns pengar i den totala kalkylen, säger Tage Ginström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab