|
14.11.2003 / LF
Sockerhandlare från Balkan har snuvat EU på miljonbelopp
Skrupellösa affärsmän i Serbien och Kroatien uppges ha förtjänat miljoner på så kallad karusellhandel med socker. Företagen har i EU köpt upp billigt C-socker som har packats om och sålts tillbaka till det tredubbla EU-garantipriset. Den illegala profiten uppskattas till cirka 100 miljoner euro.
Den europeiska bedrägerimyndigheten Olaf kopplades in i början av sommaren. Ett flertal undersökningar pågår. I tidningspressen har Olaf-tjänstemän bekräftat att återimporten av EU-socker är en högprofitabel verksamhet. Enligt uppskattningar genererar varje långtradare med 25 ton socker en vinst på cirka 10.000 euro. Fram till början av maj passerade cirka 700 sockertransporter per vecka gränsen mellan Balkan och EU.
Trafiken har pågått en längre tid och är resultatet av en undantagsbestämmelse från Bryssel. Inom ramen för det så kallade stabiliseringsprogrammet för de västliga balkanländerna beviljade EU från hösten 2000 Serbien-Montenegro och Kroatien rätt att tullfritt exportera socker till EU.
Sockerbetsodlingen är en viktig näring på västra Balkan. Exportvolymen uppskattades från början till cirka 60.000 ton socker årligen. Men exporten ökade misstänkt mycket. Från 2001-2002 importerades 250.000 ton balkansocker vilket fick Bryssel att lystra. Volymerna kunde omöjligt härstamma från den inhemska produktionen på Balkan. Till yttermera visso sköt balkanstaternas sockerimport plötsligt i höjden.
Tricket var genialiskt. De serbiska och kroatiska affärsmännen importerade överskottspartier av billigt socker från bland annat EU till ett världsmarknadspris på 215 euro per ton. I hemlandet packades partierna om och försågs med ny ursprungsbeteckning. Därefter skeppades sockret tullfritt tillbaka till EU där det såldes till garantipriset 680 euro per ton.
De driftiga affärsmännen köpte sockerpartier där de kom åt på spotmarknaden. Den grekiska tullen påträffade märkliga leveranser från Kroatien. Bland annat hade betsocker blandats med rörsocker.Det fick Olaf på alerten. Rörsocker går bra att odla i Karibien, men inte gärna i Kroatien.
För att stoppa trafiken upphävde EU-kommissionen i maj preferensavtalet med Serbien-Montenegro för tre månader. I augusti förlängdes stoppet med ytterligare sex månader.
För Serbien innebär beslutet ansenliga förluster och affären har antagit omfattande politiska proportioner ända upp i regeringskretsarna. Bland annat uppges en av Serbiens rikaste affärsmän ha profiterat på export-importtrafiken.
I ett pressmeddelande konstaterar bedrägerimyndigheten Olaf att den aktuella sockerförordningen är behäftad med brister som gör den svår att tillämpa i praktiken. Den europeiska sockerpolitikens kritiker ser fusket som ett tecken på svagheterna i den nuvarande sockerordningen.
|
|