Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.11.2003 / LF
Blir ett finlandssvenskt skogsägarförbund verklighet?
Helt överens blev inte medlemmarna i SLC:s skogsutskott efter diskussionen på förra veckans möte om skogsägarförbundens framtida roll. Det ser nu ut som om medlemmarna på var sitt håll överväger möjligheterna att bilda ett finlandssvenskt skogsägarförbund.
Såväl i Svenskfinland som i hela landet är problemet brist på resurser. En av orsakerna till det igen är att de icke jordbrukande skogsägarna - skogsfastighetsägarna, som de kallats i organisationssammanhang - inte har organiserat sig i den takt som producentorganisationerna SLC och MTK hade hoppats, då intressebevakningsorganisationen för skogsägarna byggts upp. En annan orsak är att skogsvårdsföreningarna - trots en del fusioner - fortfarande är för många.
På skogsutskottets möte diskuterade man främst två alternativ för skogsägarförbunden i Svenskfinland. Det ena är att bilda ett finlandssvenskt skogsägarförbund och det andra att förbunden i Svenskfinland skulle gå ihop med de finska förbunden på sina verksamhetsområden.
Utskottets ordförande Runar Lillandt ansåg att den svenska servicen äventyras om skogsägarförbunden går ihop med de finska förbunden.
- Det blir svårare för oss att hävda oss i de finska förbunden. I vilket fall som helst så kommer vi att stå inför större kostnader, om vi inte väntar på att föreningarna slår ihop sig självmant till större enheter. Men dagens läge är å andra sidan orättvist, eftersom det nu är de jordbrukande skogsägarna som finansierar hela intressebevakningen. De är ändå bara 22 procent av de privata skogsägarna.
- Hur månne omvärlden reagerar om vi går ihop med de finska förbunden, undrade ordföranden för Österbottens skogsägarförbund Olav Store. Och hur ska det gå med Kustens skogscentral?
- Men varför inte överväga en finlandssvensk skogsägarorganisation? frågade Mikael Aminoff. Vi kan väl samarbeta med de finska organisationerna ändå.
Runar Lillandt tolkade diskussionen så att man inte är nöjd med ett formellt förbund i Österbotten, men i Nyland tonar man gärna ner skogsägarförbundets roll, kanske närmast på grund av revirets starka ställning.
- Det verkar i alla fall som om vi rör oss kring tanken på en finlandssvensk organisation, sade han.
Olav Store föredrog att ännu vänta litet och se hur skogsvårdsföreningarna fortsätter sin verksamhet i Österbotten, och vid det stannade diskussionen den här gången.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab