Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
31.10.2003 / LF
SLC och MTK godkänner ännu inte 141-stödpaketet
Vid förhandlingar i går torsdag mellan producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet nåddes ännu ingen enighet om 141-stödpaketet. I ett gemensamt uttalande från mötet konstaterar parterna att producentorganisationerna SLC och MTK inte kan godkänna det nu föreliggande förslaget till stödprogram på grund av de många öppna frågor som ännu finns.
Dessutom anser producentorganisationerna att man i förhandlingarna inte har fått tillräckligt information om hur finansieringen av de nya stödformerna skall gå till och hur lönsamhetsproblemen skall lösas för de gårdar som kommer att få sitt stöd nedskuret.
I förhandlingarna deltog från SLC:s sida ordförande Holger Falck och verksamhetsledare Tage Ginström.
Vid mötet på torsdagsmorgonen fick producenternas representanter för första gången se det utkast till notifikationsdokument som jord- och skogsbruksministeriets tjänstemän så sent som i onsdags förhandlade om i Bryssel med kommissionens tjänstemän.
Enligt Ginström ville jord- och skogsbruksministeriet att producentorganisationerna genast skulle ta ställning till dokumentet.
- Det ansåg vi vara orimligt, eftersom det förutom öppna frågor om finansieringen ännu finns en rad andra detaljer som är öppna.
Enligt Ginström gäller det bland annat hur det är meningen att man skall styra LFA-stödet framöver och hur det nationella växtodlingsstödet skall utformas när det nu skall bli en tilläggsdel till miljöstödet.
Regeringen kommer nu att ställa en bakre tidsgräns för förhandlingarna med producentorganisationerna. Troligtvis kommer tidsgränsen att vara nästa tisdag. Om en överenskommelse inte då kan nås med producentorganisationerna har jord- och skogsbruksministeriet möjlighet att gå vidare med frågan på egen hand.
Nästa officiella förhandlingsmöte mellan jord- och skogsbruksministeriet och producentorganisationerna hålls nästa tisdag klockan femton. Parterna har lovat reservera eftermiddagen och hela kvällen för mötesförhandlingarna. Nästa tisdag håller både SLC och MTK sina egna styrelsemöten innan förhandlingarna med jord- och skogsbruksministeriet inleds.
Bland de öppna frågor som producenterna vill ha svar på är om det verkligen finns möjligheter att fortsätta 141-stödet efter år 2007. I en intervju i tidningen Satakunnan Kansa lovade jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c.) att man i det avtal som görs med kommissionen tydligt skall skriva in att stödet har en möjlighet att fortsätta även efter 2007.
En vag formulering om fortsättningen ingick i det dokument som presenterades vid förhandlingarna på torsdag, men den formuleringen ger enligt producenterna ännu inte tillräckliga garantier för framtiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab