Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
31.10.2003 / LF
All importpotatis måste anmälas
All potatis som importeras till Finland måste anmälas till Kontrollcentralen för växtproduktion, KTTK. Dessutom måste importören ta kontakt med TE-centralen och komma överens om att centralen skickar en växtskyddsgranskare för att ta prover på det importerade potatispartiet.
Kravet på provtagning berör import från alla EU-länder och gäller alla slag av potatis, även utsädespotatis och potatis som används av industrin. Orsaken till att potatisen testas är att man vill undvika spridandet av farliga växtsjukdomar.
I de potatispartier som importeras till Finland kontrollerar man att det inte förekommer ljus eller mörk ringröta. Potatisnematoder får inte heller förekomma.
Finland har en speciell skyddsområdesstatus i EU, bland annat gällande potatisnematoder och koloradoskalbaggar. Av den anledningen måste det på växtpassen till importerad utsädespotatis alltid finnas beteckningen ZP. Märkningen är ett bevis på att utsädespotatisen odlats på ett område som är fritt från de ovan nämnda växtsjukdomarna.
Importen av potatis från länder utanför EU är i princip förbjuden. För import behövs speciallov från EU-kommissionen. Från Estland, Ryssland, Polen och Norge får man i dagens läge inte importera potatis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab