Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
31.10.2003 / LF
Höstsädsarealerna varierar i landet
Enligt uppskattningar från lantbrukssällskapens rådgivare så har arealerna för höstsäd både ökat och minskat denna höst i Svenskfinland, beroende på region.
I Nyland är höstvetearealerna uppskattningsvis 10 procent lägre än senaste år. Men den areal som har såtts har grott bra och brodden ser bra ut nu inför övervintringen. Enligt Nylands svenska lantbrukssällskaps rådgivare i västra Nyland, Jan Grönholm, så gjorde den torra hösten senaste år att en del jordbrukare "brände fingrarna" vilket har gjort att de minskat på höstsädsarealen denna höst. Jörgen Bergman som är rådgivare i östra Nyland uppskattar att vetearealen i öst har minskat en del, men däremot är rågarealen troligtvis på samma nivå.
I Åboland uppskattar Finska Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare Peter Fritzén att höstvetearealen däremot har ökat med 5-10 procent, jämfört med ifjol.
Österbotten plågades inte av lika svår torka senaste höst som de södra delarna av landet. Även i år var förhållandena rätt goda för höstsådd vilket, enligt Ulrika Wikman vid Österbottens svenska lantbrukssällskap, gjort att den höstsådda arealen är något större än ett normalt år. Även broddarna ser bra ut.
Enligt Joakim Regårdh vid åländska Landsbygdskonsult är läget för höstsäden normalt, både vad det gäller arealerna och konditionen på broddarna som kommit upp.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab