Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
31.10.2003 / LF
Burhöns mår bättre än frigående höns?
Frigående höns är sjukare än burhöns och behöver mer medicinering. Det hävdar en tysk undersökning som ställer hävdvunna teorier överända. Studien har fått ris av djurskyddsgrupper, medan producenterna redan kräver korrigeringar i den lagstiftning som förbjuder hönsburar.
Bråket handlar om en studie som utförs av veterinärhögskolan i Hannover. Studien är ännu på hälft, men ett preliminärt forskningsresultat lades fram vid en konferens för de tyska delstaternas agrarministrar. Kontentan är att burhönsen mår bättre än sina frigående systrar.
För ändamålet har man undersökt förhållandena i 72 hönsfarmer i sex delstater. Bland annat framgår att frigående höns är mer utsatta för sjukdomar. De så kallade lyckliga sprätthönsen får i snitt betydligt mer medicinsk behandling och måste vaccineras mot fler sjukdomar än sina släktingar i bur. Förutom de vanliga vaccinen skyddades de frigående hönsen vanligen också mot rödsjuka, escherischia-coli och pasteurellos.
Medan burhöns sällan drabbades av mask fick mellan en tredjedel och hälften av de frigående hönsen mask, vilket krävde medicinsk behandling. Klippning av näbben förekom ofta hos frigående höns, medan näbbklippning är förbjuden i samband med burhållning.
De frigående hönsen med utevistelse hade mortalitetsvärden på 177 döda djur per 1.000 höns. Motsvarande värde utan utevistelse var 168 per 1.000. För höns i så kallade inredda burar var mortaliteten som högst med 188 per 1.000 höns. I konventionella burar dog bara 87 djur av 1.000.
Också beteendemönstret skiljde sig mellan de olika systemen. Fjäderplockning och kannibalism förekom oftast i inredda burar och bland frigående höns, mer sällan i burar. Burhönsen hade också en högre produktivitet än de frigående hönsen. Däremot värpte burhönsen något lättare ägg än sina systrar i det fria.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab