Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
31.10.2003 / LF
Vägen håller längre med asfalt av raps
Asfalt förknippas sällan med mjuka värden, men det går faktiskt att ytbelägga vägar med asfalt av förnyelsebar råvara. Ett österrikiskt företag framställer asfalt av rapsolja och den ekologiska ytbeläggningen lär vara både starkare och hållbarare än vanlig asfalt.
Vanlig asfalt består till cirka 30 procent av vatten och 70 procent av bitumen, som framställs av olja. För reparations- och underhållsarbeten går det emellertid att reducera andelen bitumen. Det österrikiska asfaltföretaget Vialit utvecklade en asfalt som innehåller cirka sex procent rapsolja, beroende på användningsområde.
Den nya vägbeläggningen är inte bara miljövänligare, den är också slitstarkare än vanlig asfalt. Hållfastheten är fyra gånger högre och asfalten håller längre eftersom rapsoljan med tiden hårdnar till harts. Den råa konsistensen gör dessutom vägytan mindre hal.
Österrikarna har redan tio års erfarenheter av rapsasfalten. De senaste två åren undersöker också de tyska vägmyndigheterna det nya vägmaterialets lämplighet på teststräckor i Bayern. Nyligen färdigställdes en två kilometer lång sträcka i regionen Kulmbach.
Ett flertal kommuner intresserar sig nu för den nya vägbeläggningen. Rapsasfalten uppges vara särskilt lämpad för reparation av vägarnas slitytor. Det cirka fem procent högre priset kompenseras genom mindre förbrukning av asfaltmassa och längre hållbarhet.
Rapsoljan bidrar också till att emulsionen blir mindre känslig för kyla vilket förlänger arbetssäsongen.
Företaget Vialit erhöll nyligen ett av huvudpriserna i en innovationstävling om intelligenta tillämpningar för förnyelsebara råvaror. Arrangör var det österrikiska trafik- och teknologiministeriet. Juryn anser rapsasfalten kan ha en betydande marknadspotential.
Vialit har patenterat sin metod i ett flertal industriländer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab