Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
24.10.2003 / LF
Producenterna kräver garantier för en fortsättning på 141 efter 2007
Det var inte någon vidare nöjd SLC-styrelse som i tisdags tog del av överenskommelsen om 141-stödet mellan jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (centern) och EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler.
På sin agenda hade styrelsen innehållet i överenskommelsen om en förlängning av stödet samt tillämpningen av det förhöjda LFA-stödet och bindningen av det nationella växtodlingsstödet till basmiljöstödet. SLC-styret tog inte slutlig ställning till förslagen men drog upp riktlinjerna för SLC:s krav i de fortsatta förhandlingarna med jord- och skogsbruksministeriet.
Styrelsen konstaterade bland annat att förslaget till förhöjt LFA-stöd - som utbetalas enligt åkerarealen - slår orättvist ut på enskilda gårdar, eftersom det är meningen att det delvis ska ersätta det produktionsbundna stödet.
Speciellt på gårdar med enmagade djur, där djurtätheten är stor i förhållande till åkerarealen, blir det ytterst svårt att få ut full kompensation via åkerarealen i form av högre LFA-stöd - också fastän man försöker styra stödet till djurgårdarna.
Enligt överenskommelsen ska 141-stödet sjunka med i genomsnitt 3 procent per år och dessutom med 25 miljoner euro år 2005, som då kompenseras med högre LFA-stöd.
Som det nu ser ut är ministeriet berett att beskära stödet till de enmagade djuren med mer än 3 procent och med motsvarande lägre procentsatser för mjölk- och nötköttsproduktionen. SLC:s styrelse kan inte acceptera detta.
Utöver de 25 miljoner euro som kompenseras med högre LFA-stöd kan ytterligare lika mycket LFA-stöd styras till södra Finland. Man har också tänkt sig att det förhöjda LFA-stödet tas i användning på C-området, där förhöjningen skulle bli cirka 65 miljoner euro. Hur den förhöjningen påverkar anslaget för det nordliga stödet, har ministeriet inte ännu tagit ställning till.
Växthusstödet kommer enligt ministeriets förslag likaså att råka ut för en sänkning, men där finns ingen möjlighet att kompensera varken med CAP-stöd eller något annat. SLC:s styrelse ansåg därför att man inte kan gå in för en sänkning av växthusstödet och inte heller av lagringsstödet för frilandsgrönsaker.
Vad gäller det nationella växtodlingsstödet ansåg styrelsen att det inte hör ihop med 141-paketet och att frågan bör lösas separat. Enligt överenskommelsen mellan Korkeaoja och Fischler ska stödet bindas till basmiljöstödet. Det för med sig att anslaget för det nationella växtodlingsstödet nästa år sjunker från nuvarande 65 miljoner euro till 60 miljoner och från och med 2005 till 55 miljoner euro.
Producenterna och ministeriet kom i går morse överens om att förhandlingarna fortsätter nästa torsdag. Producenterna fick inte ännu vid gårdagens förhandlingar klart besked om vad minister Korkeaoja och kommissionär Fischler kommit överens om i fråga om fortsättningen på 141-stödet efter år 2007. SLC och MTK kräver att få garantier för en fortsättning svart på vitt.
En annan fråga som producenterna också önskar klarhet i är att finansieringen är tryggad för alla stödsystem under hela avtalsperioden.
Om inte förhandlingarna mellan producenterna och ministeriet leder till resultat nästa vecka sätter regeringen troligtvis en tidsgräns för förhandlingarna. I fall enighet inte nås före en sådan tidsgräns går regeringen till kommissionen med sitt eget förslag för fastställelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab