Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
24.10.2003 / LF
Högre investeringsstöd åt färre objekt?
Den nya överenskommelsen om stöd enligt artikel 141 kan förplikta Finland att från och med nästa år höja investeringsstöden så att stödnivån för alla investeringar som stöds är 60 procent för unga jordbrukare och 50 procent för övriga.
- Men det går inte att enligt kommissionen förslag höja stödet till alla investeringar som nu erhåller stöd, eftersom det inte finns nog med pengar för det i budgetramarna för de kommande åren. Därför arbetar producentorganisationerna för att kommissionen ska acceptera en mellanform, så att Finland fortsättningsvis kan bevilja lägre stöd åt vissa objekt, berättar SLC:s ordförande Holger Falck.
Falck representerar SLC i landsbygdens finansieringsarbetsgrupp, vars uppgift är att föreslå i vilken form investeringsstöd ska beviljas samt vilka objekt som ska stödas och hur under perioden 2004-2007.
- Kommissionens förslag på höjt investeringsstöd betyder att vi kan hamna i en on-off situation, det vill säga antingen beviljar vi ett högt stöd eller inget stöd alls till en investering. Vi väntar med våra beslut tills 141-avtalets detaljer är klara. Sedan börjar arbetsgruppen utreda vilka investeringar som ska stödas och i vilken form stödet kan ges, så att vi kan lägga fram en plan på vilka resurser vi behöver, säger Falck. Arbetsgruppens förslag ska vara klart inom november.
Om kommissionen inte är beredd att kompromissa finns det alltså risk för att en del investeringar från och med nästa år inte längre kommer att stödas. I år varierar stödnivåerna mellan 10 och 55 procent.
Enligt producenternas önskan skulle nivån på investeringsstödet vara lika i hela landet. Det planeras också att staten ska bevilja ett högre startstöd för unga jordbrukare inom husdjursproduktion och växthusodling. Startstödet skulle höjas från nuvarande 22.000 euro till 30.000 euro. Dessutom skulle vissa produktionsinriktningar beviljas ett extra startstöd på 25.000 euro över en tre års period efter att det normala startstödet har betalats ut. Det extra startstödet förutsätter att summan investeras i produktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab