Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
24.10.2003 / LF
Stort intresse för statliga mjölkkvoter
Anbuden för att köpa av de statliga mjölkkvoterna ska lämnas till TE-centralernas landsbygdsavdelningar senast nästa fredag, 31 oktober. En rundringning till TE-centralerna i Svenskfinland på tisdagen bekräftar att situationen liknar förra årets - intresset att köpa är större än utbudet. Endast i Nyland finns ett större utbud av de så kallade administrativa mjölkkvoterna än det hittills kommit in anbud.
I Nyland finns nu ett utbud på dryga 550.000 liter, och anbuden som kommit in fram till tisdagen gäller ungefär halva den mängden. För övrigt kan man konstatera att det i Nyland finns en ovanligt liten kvot till salu i höst, förra hösten var utbudet 1,17 miljoner liter.
Priset på de statliga kvoterna är samma som innan, alltså 50 penni eller cirka 8,4 cent litern plus momsen på 22 procent. Statliga mjölkkvoter som köps i höst träder i kraft först från och med april 2004, då nästa kvotår börjar. Mjölkkvoter köpta från den privata marknaden träder i kraft direkt.
På andra håll råder liksom tidigare stor efterfrågan på mjölkkvoter. I Egentliga Finland är situationen till och med sämre än innan, då utbudet sjunkit.
- För tillfället är kvoten vi bjuder ut endast 336.000 liter, medan anbuden som kommit in gäller 4-5 miljoner liter, säger Anne Ojala från Egentliga Finlands TE-central.
Situationen i Österbotten är liknande som tidigare år.
- Det ser ut som det alltid har gjort: vi har just inget att bjuda ut, men alla vill ha större kvoter, säger Leif Smeds vid Österbottens TE-central i Vasa.
Han berättar att det hela tiden droppar in kvoter och att nivån hållits ganska jämn. Utbudet just nu är en knapp miljon liter, medan behovet enligt anbuden är 10-15 miljoner liter.
På privata sidan lär femtio cent litern plus moms vara normalpris i Österbotten, och Smeds tror inte att prisbildningen är vikande.
På Åland handlar det i höst om ovanligt små mängder, men proportionerna är de samma som innan.
- Inga nya ansökningar har kommit in, men vi har tre ansökningar på sammanlagt 205.000 liter kvar från våren. Om inga nya kvoter säljs under den sista veckan har vi 26.860 liter att bjuda ut, säger förvaltningschef Rainer Åkerblom vid Ålands länsstyrelse.
I verkligheten är behovet av mjölkkvoter på Åland större, eftersom de som tidigare ansökt om mjölkkvoter endast har fått en del av de kvoter de ansökt om men deras ansökningar ansetts färdigbehandlade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab