Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
24.10.2003 / LF
Lantbruksinkomsten stiger med knappa 3 procent i år
I år stiger lantbruksinkomsten med 2,6 procent jämfört med förra året. Enligt en prognos från Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT blir lantbruksinkomsten i år sammanlagt 1,16 miljarder euro, då summan förra året var 1,13 miljarder euro. Den sammanlagda avkastningen från lantbruket och trädgårdsnäringen beräknas av MTT till 4 miljarder euro för år 2003.
Med lantbruksinkomsten menas den summa som blir kvar för företagarfamiljens arbete och kapitalet då man från avkastningen minskar omkostnaderna för lantbruket. Totalavkastningen består i sin tur av vinsten från produktförsäljningen och lantbruksstöden.
Lantbruksinkomsten stiger i år, eftersom avkastningen stigit en aning och produktionskostnaderna hållits i schack. Orsaken till den bättre avkastningen är främst stöden, som i år ökar med två procent. Stödens andel av jordbrukets och trädgårdsnäringens avkastning stiger till 45 procent. Inga oväntade ändringar i stödpolitiken har ägt rum under året, och därför stämmer den högre lantbruksinkomsten överens med de förhandsprognoser som gjordes på våren.
Avkastningen från lantbruket och trädgårdsnäringen är enligt MTT sammanlagt 4 miljarder euro, vilket är en knapp procent mer än förra året. Omkostnaderna är på samma nivå som förra året, det vill säga cirka 2,8 miljarder euro.
Inkomsten från försäljningen av lantbruks- och trädgårdsprodukter beräknas av MTT i år vara 2,1 miljarder euro, vilket är nästan lika mycket som förra året. Den största delen av försäljningsvinsten, 1,5 miljarder euro, kommer från husdjursproduktionen. Växtodlingens avkastning är 0,3 miljarder euro och trädgårdsnäringens avkastning likaså 0,3 miljarder euro.
Köttproduktionen når i år nya rekord. Främst ökar gris- och nötköttproduktionen, medan produktionen av fjäderfäkött inte fortsätter öka i samma raska takt som tidigare år.
Trots den större produktionen minskar avkastningen från köttproduktionen märkbart, då priserna för både nöt- och griskött sjunkit ytterligare. Producentpriset för griskött minskar under innevarande år med cirka 16 procent.
Tack vare en svag uppgång i producentpriset stiger avkastningen från mjölkförsäljningen med nästan en procent, trots att produktionen i år minskar. Mjölkmängderna anpassas stegvis till landets mjölkkvot då allt flera producenter lägger ner mjölkproduktionen och antalet mjölkkor minskar i snabbare takt än medelproduktionen ökar.
Det högre producentpriset på hönsägg ökar äggproduktionen med 4 procent, meddelar MTT.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab