Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
24.10.2003 / LF
Julgransodlare vill skogsbeskattas
Odlingen av julgranar borde höra under skogsbeskattningen i stället för jordbruksbeskattningen. Av den absoluta åsikten var en delegation från det finländska Julgranssällskapet, som i onsdags uppvaktade riksdagens första vicetalman Markku Koski, centern, och partikamraten Markku Rossi i ärendet.
De finländska julgransodlarna efterlyser också olika möjligheter att stöda inhemsk produktion av julgranar. Det kunde till exempel handla om lättnader i mervärdeskatten, olika regionala stöd, miljö- eller strukturstöd samt satsningar på produktutveckling och forskning.
- Vi vill vara med om att utveckla julgransodlingen till en livskraftig stödnäring på landsbygden, framhöll delegationen.
Bakgrunden till uppvaktningen var bland annat att julgransodling hör under jordbruksbeskattningen i dag. Men förutom det så kan julgransodlare bli beskattade på mycket olika grunder beroende på skattedistrikt.
Så som systemet är i dag kan julgransodlaren i värsta fall råka ut för att betala progressiv skatt av sin försäljningsvinst utan att kunna dra av de kostnader hon haft när hon grundat odlingen 10-12 år tidigare, eftersom kostnaderna förfallit. Det här kan till exempel hända en liten odlare utan annan företagsverksamhet.
Till saken hör att julgransodlingen är rätt ny i vårt land. Det är inte många år sedan finländarna ännu prydde sina hem med en topp från ett hygge eller en gran från en röjning.
Allt eftersom de stora skogsmaskinerna står för en större andel av arbetet i skogen har de här sidoprodukterna minskat. Förändringen har varit snabb och julgransodlingen har inte hunnit med i utvecklingen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab