Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
24.10.2003 / LF
Hyggesrester blir miljövänlig biodiesel
Volkswagen och DaimlerChrysler provkör ett nytt dieselbränsle som är framställt av hyggesrester, halm och kompostavfall. Den syntetiska dieseloljan är fri från svavel och aromater och uppges vara koldioxidneutral.
- För några år sedan skrattade folk åt oss. Nu har leendena stelnat, säger diplomingenjör Bodo Wolff från företaget Choren Industries i östtyska Freiberg. Wolff har utvecklat och patenterat en metod som gör det möjligt att omvandla gamla ruttna kvistar och annat bioavfall till dieselolja.
Både Volkswagen och DaimlerChrysler har hakat på projektet. Deras tekniker menar att det inte ska dröja länge innan bränsle från biomassa ska säljas på de tyska tankställena. Om allt går bra kan en betydande del av EU:s dieselförbrukning i framtiden täckas med biobränslet. Bränslet finns redan. Det framställs sedan maj i år i en pilotanläggning. Där omvandlas biomassan till syntesgas och vidare till syntetiska bränslen.
Tekniken baserar sig på högtrycksförgasning enligt en metod som går under benämningen Carbo-V. I processen uppstår en syntesgas som renas med katalysatorer och omvandlas i en Fischer-Tropsch-process till en svavel- och aromatfri syntetisk diesel.
Metoden har utvecklats och patenterats av Choren Industries. Än så länge sker verksamheten i liten skala. I direkt anslutning till pilotanläggningen byggs emellertid en större anläggning med en kapacitet av 50 ton dieselolja per dag. Den ska tas i bruk år 2005. Inom de närmaste åtta åren planerar företaget att bygga fem stora fabriker.
Volkswagen, DaimlerChrysler och Choren har redan enats om ett varumärke. SunDiesel ska det nya biobränslet heta då det kommer ut på marknaden. Sundiesel är fritt från svavel och aromater. Dessutom uppges bränslet vara koldioxidneutralt då atmosfären inte tillförs någon ny koldioxid vid förbränningen. Ut kommer bara den mängd som växterna - råvaran - har använt i sin fotosyntes.
VW och DaimlerChrysler testar nu bränslet med avseende på dess användningsmöjligheter. I princip krävs inga tekniska ändringar på fordonet. Den syntetiska dieseln kan utan betänkligheter blandas med vanligt dieselbränsle. Omfattande testkörningar ska emellertid ge besked om syntetbränslet helt kan ersätta konventionell dieselolja utan att motorerna måste modifieras.
De första testerna visar att de Euro 3-testfordon som hade tankats med SunDiesel uppfyller strängaste normen Euro 4 utan tekniska förändringar. Det stöder antagandena om bränslets miljöpotential, säger Volkswagens tekniker.
Bra torde SunDiesel också vara för landsbygden, skogsbruket och lantbruket. Eftersom råvarorna huvudsakligen härstammar från rurala miljöer öppnar SunDiesel nya framtidsperspektiv för lantbrukare, växtodlare och tillverkare av redskap och skördemaskiner.
Hos VW tror man att odling av energiväxter kan bli intressant för lantbrukare både i nuvarande och nya EU-länder. Men också utvecklingsländerna skulle ha allt att vinna på den nya tekniken - till gagn för såväl miljö som sysselsättningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab