|
17.10.2003 / LF
Uppgörelse nåddes om 141:an
På måndagkvällen nådde jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) och lantbrukskommissionär Franz Fischler en politisk uppgörelse om en fortsättning på stödet enligt artikel 141. Lösningen innebär att produktionstödet får fortsätta i åtminstone fyra år till, men att stödet årligen skärs ned.
Enligt minister Korkeaoja fyller förhandlingslösningen inte till alla delar de målsättningar man hade, men är ändå sådan att man kan leva med den.
- Beslutet är i sin helhet sådant att jag kan föreslå att regeringen och producentorganisationerna godkänner det. Den utgör en grund på vilken man kan bygga stödpolitiken vidare, löd ministerns kommentar vid en presskonferens på tisdag kväll. Även statsminister Matti Vanhanen (c.) har uttalat sitt stöd för överenskommelsen.
Enligt överenskommelsen får Finland rätt att betala ut ett inkomststöd för husdjurs- och trädgårdsproduktion i södra Finland under åren 2004-2007. År 2004 kommer att vara en övergångsperiod, då stödet i det närmaste följer det nuvarande systemet. En nedskärning i inkomstödet på tre procent kommer ändå att göras från årets stödnivå på 133 miljoner till 129 miljoner år 2004.
År 2005 kommer en sänkning på totalt 29 miljoner euro att göras, vilket innebär att stödnivån blir 100 miljoner. Under åren 2006 och 2007 skärs stöden med ungefär tre procent per år, till stödnivåerna 97 miljoner och 94 miljoner euro.
Enligt överenskommelsen finns det en möjlighet för Finland att fortsätta stödet efter 2007. I praktiken skulle det gå till så att Finland under år 2006 gör en rapport till kommissionen om vilka inverkningar stödet har haft och på basen av den rapporten besluter kommissionen om 141-stödet kan fortsätta. Det finns redan flera tolkningar om hur säker en fortsättning på 141-stödet är efter år 2007.
Det nationella växtodlingsstödet drogs i slutskedet även med i förhandlingarna om 141-stödet. Enligt överenskommelsen dras det nationella växtodlingsstödet nästa år ner till 60 miljoner euro, jämfört med 65 miljoner i år. Från år 2005 framåt kommer det nationella växtodlingsstödet att få vara maximalt 55 miljoner euro. I överenskommelsen ingår även att växtodlingsstödet kopplas samman med miljöstödets basdel.
Under förhandlingarnas gång riktade kommissionen kritik mot att Finland inte till fullo hade utnyttjat möjligheten att betala ett förhöjt investeringsstöd. Genom måndagens överenskommelse lyckades komissionen få Finland att förbinda sig till att i framtiden betala det förhöjda investeringsstödet.
Stödet kommer att omfatta hela landet, inte bara södra Finland, och rikta sig till mjölk-, nötkötts- och fårproducenter. Stödnivåerna kan vara mellan 50 och 75 procent, men om marknadssituationen kräver så har Finland även möjlighet att låta bli att betala det förhöjda stödet.
En stor del av höjningen av investeringsstödet kommer att rikta sig till unga jordbrukare. Startstödet höjs till 30.000 euro för husdjursgårdar och växthusodlingar och unga jordbrukare som investerar kommer dessutom att kunna få ett förhöjt startstöd upp till 25.000 euro under en tre års period, inom vissa produktionsgrenar.
För att kompensera de nedskärningar som görs i 141-stödet så kommer istället ett högre LFA-stöd att betalas. Stödnivån på LFA-stödet kan i medeltal att höjas till 250 euro per hektar. Möjligheten att betala ett högre LFA-stöd än det tidigare taket 200 euro per hektar kom till i samband med CAP-reformen i somras. Men till skillnad från det vanliga LFA-stödet så måste förhöjningen helt betalas med nationella medel.
De första förhandlingarna om fortsättningen ägde rum redan på onsdagen mellan jord- och skogsbruksministeriet, SLC och MTK. Då framkom det att ministern kräver att producentorganisationerna senast nästa torsdag berättar om de godkänner överenskommelsen eller inte.
Om lösningen godtas kommer statsrådet snabbt att fatta ett beslut i frågan och skicka ett officiellt förslag till kommissionen för notifiering. Med den tidtabellen borde kommissionens kvarnar ha malt färdigt i december, vilket gör att utbetalningen av stöden nästa år kan fortsätta oavbrutet.
Om producentorganisationerna däremot inte godkänner förslaget nästa vecka så kommer statsrådet troligtvis att ge ett ultimatum för när SLC och MTK måste slutföra förhandlingarna med regeringen. Når man ingen lösning under denna tid har statsrådet rätt att ensamt gå vidare i frågan.
|
|