Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
17.10.2003 / LF
SLC godkänner inte stödsänkningarna
SLC har svårt att acceptera den nedskärning av 141-stödet som blev resultatet av måndagens förhandlingar mellan jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja och kommissionär Franz Fischler.
- Vi utgick från att resultatet borde ha blivit bättre än vid senaste förhandling år 1999, säger SLC:s ordförande Holger Falck.
En nedskärning av stödet med tre procent årligen kommer att sänka inkomstnivån märkbart för husdjursproducenterna och växthusodlarna i södra Finland. Trenden kommer dessutom att vara svår att bryta när Finland nästa gång skall förhandla om stödet år 2007, säger SLC i ett pressmeddelande.
En annan sak som Holger Falck och SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström är besvikna över är de sänkta anslagen för det nationella växtodlingsstödet.
- Så sent som senaste vecka berättade minister Korkeaoja för SLC att beloppet för växtodlingsstödet på 65 miljoner euro inte kommer att röras. Genom överenskommelsen i måndags så har man nu dragit bort 10 miljoner från den summan.
Falck och Ginström anser även att frågan om växtodlingsstödet borde ha hållits helt separat från 141-förhandlingarna.
SLC:s ledning riktar också skarp kritik mot att möjligheten att betala ett högre LFA-stöd, som kom via CAP-reformen, nu utnyttjas till att kompensera nedskärningen i 141-stödet. På det viset får man en felaktig bild av att 141-överenskommelsen egentligen inte sänker den totala stödnivån. Totalt har Finland en fullmakt att betala 49 miljoner euro genom det förhöjda LFA-stödet på A- och B-områdena. Nu skärs 141-stödet ner med totalt 39 miljoner euro fram till år 2007 och det nationella växtodlingsstödet med 10 miljoner, vilket tillsammans blir 49 miljoner euro.
Sänkningen kan alltså i teorin täckas med det höjda LFA-stödet, men då finns inget kvar av för att ersätta de försämringar i stöd som CAP-reformen orsakar. Vid det första förhandlingsmötet i onsdags mellan minister Korkeaoja, SLC och MTK ställde producentorganisationen dessutom frågor som de vill ha svar på innan de tar ställning till förhandlingsresultatet.
För det första borde regeringen ge klara besked om att tillräckliga budgetmedel reserveras för de nationella stöden, de nationella stödandelarna och investeringsstödet under avtalsperioden. För det andra vill man veta hur garantierna för en fortsättning av stödet enligt artikel 141 efter år 2007 är formulerade i avtalet med kommissionen.
Dessutom vill man veta om jord- och skogsbruksministeriet anser att det är möjligt att bedriva en enhetlig jordbrukspolitik i hela Finland på basen av de beslut som gjordes vid 141-förhandlingarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab