Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
17.10.2003 / LF
Många på Åland missar miljöstöd
På Åland har ovanligt många jordbrukare inte uppfyllt kraven för att få kvittera ut de avtalade miljöstöden, men Ålands Producentförbunds ledning är inte alls förvånad.
I landskapet var det enligt ÅPF:s VD Henry Lindström en väldigt hög anslutning till miljöstödsprogrammet. Men alla jordbrukare som tecknade avtal hade kanske inte bestämt sig för att fullfölja programmet. Alla insåg kanske inte heller vilket stort pappersarbete det krävs för att senare kunna kvittera ut stödpengarna.
- Den som tecknar avtal om miljöstöd förbinder sig att genomföra en mängd åtgärder. Om det sedan vid en kontroll visar sig att man inte uppfyllt kraven så är det inte så konstigt att man går miste om stödet, tycker Lindström.
Han medger att man kan ha olika åsikter om huruvida kraven för miljöstödspengarna var bra eller dåliga.
- Men själv har jag svårt att kritisera kraven eftersom jag satt med i den arbetsgrupp som utarbetade dem.
ÅPF:s ordförande Anders Englund säger sig ha "full förståelse" för att många inte orkar fullfölja stödprogrammen och det papperskrig som detta förutsätter. Ändå har jordbrukarna gått på kurs efter kurs, som många dessutom uppfattar som onödiga, för att lära sig pappersexercisen.
- Det tar för mycket tid. Och det har gått åt det värre hållet, trots att EU:s regler ingalunda påbjuder att vi ska vara strängast, säger Englund. Han anser att de länder som var först med i EU kommer lindrigast undan beträffande byråkratin inom jordbruket.
- I ett litet samhälle som Åland vet alla dessutom vad de andra gör. Då blir det ofta också strängare kontroll, kommenterar Englund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab