Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
17.10.2003 / LF
Betodlarna motsätter sig sämre villkor
SLC:s och MTK:s gemensamma delegation för sockerbetsodlarna godkänner inte någon av de modeller som EU-kommissionen har föreslagit för reformering av sockerpolitiken. Det framhåller delegationen i en skrivelse till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (centern).
För sockerbetsodlarna är det livsviktigt att landskvoterna bevaras och att beskärningar i den administrativa prissättningen undviks, säger delegationen. Att få vårt lands nuvarande B-kvot ombildad till A-kvot är till fördel för Finland.
- Finland måste alliera sig med andra likasinnade länder för att uppnå en för oss tillfredsställande lösning på sockerpolitiken i EU:s råd för jordbruksministrarna. I fall sockerreformen innebär en dålig lösning för Finland, måste landet vara berett att kompensera sockerbetsodlarnas förluster med nationellt växtodlingsstöd, LFA-stöd och med höjt miljöstöd.
- Det finns cirka 2.600 sockerbetsodlare i Finland, vilket motsvarar ungefär 4 procent av alla jordbrukare. Odling och förädling av sockerbetor har en anmärkningsvärd ekonomisk betydelse i områden med stor sockerbetsodling. Hela sockersektorn sysselsätter tusentals människor i Finland, framhåller SLC:s och MTK:s delegation för sockerbetsodlarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab