Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
17.10.2003 / LF
Anbudstävlingen för havre öppnas
Nästa veckas torsdag, den 23 oktober, öppnas äntligen anbudstävlingen för exportbidrag för havre. Det första anbudet omfattar 400.000 ton. Det här beslöt EU:s förvaltningskommitté för spannmål på sitt möte förra veckan.
Finland har under hösten försökt trycka på EU för att öppna anbudssystemet så fort som möjligt. Således har vår jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (centern) i början av september vänt sig med en skrivelse om saken till EU:s jordbrukskommissionär Franz Fischler.
Beslutet har dröjt bland annat av den orsaken att skörden inom unionen har varit mindre än man räknat med i år. Därför har man försökt begränsa spannmålsexporten till länder utanför unionen. Finland borde enligt beräkningar få exportera 450.000 ton havre i år, vilket motsvarar genomsnittet under fem år.
På sitt möte förra veckan kunde förvaltningskommittén för spannmål konstatera att prissänkningarna på världsmarknaden ser ut att fortsätta. Vad gäller vete visar det sig att Ukraina får en bättre skörd än väntat.
För havrens del har den stora skillnaden på det finländska och det svenska priset väckt förundran. Under vecka 40 var genomsnittspriset i Finland 84,39 euro per ton medan det svenska medelpriset var 109,45 euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab