Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
17.10.2003 / LF
EU bekämpar illegala hyggen
EU:s lantbruksministrar antog på måndagen en aktionsplan mot illegal skogsavverkning. Planen går ut på att bekämpa handeln med trävirke som härstammar från olagliga skogshyggen.
EU-kommissionen anser att träimporterande länder kan spela en avgörande roll för bekämpningen av den illegala virkeshanteringen. EU har förpliktat sig att bekämpa handeln med illegala träprodukter genom att framtvinga rättsliga åtgärder och stöda ansvarskännande handel i de träproducerande länderna.
Kommissionen konstaterar att illegala hyggen och den illegala handeln med trävaror är huvudorsaken till att världens skogsareal minskar. Värst drabbas fattiga länder med skogsbruk som en viktig näring. I många träproducerande länder bidrar illegal skogsavverkning till korruption samtidigt som rättsstaten undergrävs.
För att bekämpa illegal skogsavverkning har kommissionen föreslagit en rad spelregler. Där ingår bland annat bistånd till partnerländerna för att bygga upp system för övervakning av hyggen. Kommissionen ska i samarbete med medlemsländerna utarbeta mer detaljerade åtgärder som presenteras nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab