Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.10.2003 / SLC
Beskärningen kan inte godtas

SLC kan inte godta den beskärning av stödet enligt artikel 141 som jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja och kommissionär Frans Fischler kom överens om i går kväll.

 

En nedskärning av stödet om tre procent per år sänker inkomstnivån kännbart för husdjursproducenterna och växthusodlarna i södra Finland. Trenden kommer dessutom att vara verkligt svår att bryta, när Finland nästa gång tvingas förhandla om stödet, då fyraårsperioden löper ut år 2007.

Ett fyraårigt avtal skapar heller ingen stadig grund att stå på för producenter, som står inför investeringar. Ovissheten kommer således att fortsätta och det är familjejordbruket som får ta stryk.

 

I anslutning till överenskommelsen fick kommissionen också sin vilja igenom då det gäller det nationella växtodlingsstödet. Anslaget för växtodlingsstödet sjunker på A- och B-området på årsnivå från nuvarande 65 miljoner euro till 55 miljoner. Sänkningen väntas slå hårt ut, speciellt på specialgrödorna som är viktiga grödor inom SLC:s verksamhetsområde. Närmast är det fråga om sockerbetor, frilandsgrönsaker och oljeväxter. SLC motsätter sig sänkningen av växtodlingsstödet och anser att Finland borde ha hållit den här frågan separat från 141-förhandlingarna.

 

Finlands officiella förslag till stöduppgörelsen kommer att utformas efter att förhandlingar förts mellan regeringen och producentorganisationerna SLC och MTK. Därefter tar SLC slutlig ställning till uppgörelsen.

 

Tillägguppgifter:                    ordförande Holger Falck 050 555 3711

                                            Verksamhetsledare Tage Ginström 0400 601 510

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab