Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
Nu vill kommissionen öppna vårt nationella odlingsstöd
Det nationella växtodlingsstödet har nu visat sig bli en svår fråga i anslutning till förhandlingarna om en förlängning av 141-stödet.
- EU-kommissionen har krävt att grunderna för stödet ses över, uppger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström. Han sitter i den statliga 141-gruppen som följer med läget kring förhandlingarna och blev i onsdags informerad om den situation som nu uppstått.
Redan på försommaren har kommissionen begärt uppgifter av jord- och skogsbruksministeriet om det nationella växtodlingsstödet. Det är utgående från de uppgifterna som förhandlingarna nu har fortsatt och frågan ser ut att bli allt svårare att lösa.
Saken är den att då stödet infördes var det som en tilläggsdel till det miljöstödsprogram som existerade då. Kommissionen anser nu att det nationella växtodlingsstödet bör ha en "hållbar grund" att stå på. Med det menar den att det miljöstödsprogram vi har nu, ska ligga som grund för växtodlingsstödet.
Dessutom vill kommissionen binda stödnivåerna i det nationella växtodlingsstödet till nivåerna i miljöstödet. Det skulle i själva verket innebära att stödnivåerna sjunker.
- När förhandlingarna mellan Finland och EU-kommissionen om artikel 141 fördes på försommaren, hade kommissionär Franz Fischler låtit förstå att det nationella växtodlingsstödet kan fortsätta som tidigare, påminner Tage Ginström om.
- Trots det har alltså kommissionens tjänstemän lyft upp frågan. Det är förvånande, att man gör en sammankoppling mellan de här stödformerna eftersom det nationella växtodlingsstödet ju inte har någon anknytning till 141-stödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab