Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
SLC protesterar mot kommissionens agerande
Koppla inte ihop det nationella växtodlingsstödet med förhandlingarna om en förlängning av jordbruksstödet till södra Finland enligt artikel 141. Det kravet ställde SLC:s styrelse i ett uttalande från sitt möte i går.
Styrelsen ställde sig mycket kritisk till att EU-kommissionen helt plötsligt har lyft upp det nationella växtodlingsstödet i förhandlingarna om en förlängning av stödet enligt artikel 141. Enligt SLC:s styrelse har dessa två stödformer ingenting att göra med varandra och bör därför lösas separat.
Kommissionen anser att växtodlingsstödet saknar grund för utbetalningen, eftersom de miljöstödsprogram som utgjorde grund för stödet, då det infördes, inte längre existerar. Nu kräver kommissionen att nya grunder utfärdas, vilket skulle innebära en sänkt stödnivå.
Styrelsen är beredd att förhandla om en ny grund för stödet, men det får inte leda till att den stödnivå, vi en gång förhandlat oss fram till, sänks. För ett flertal grödor finns tvärtom ett tryck på en förhöjd stödnivå.
I förhandlingarna om en förlängning av artikel 141 understryker styrelsen överenskommelsen på toppnivå om att jordbruk skall kunna bedrivas inom alla regioner i EU. Det här bör förhandlarna hålla i minnet.
Det var också vad SLC:s arbetsutskott i dag på morgonen framförde till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja vid en gemensam överläggning på ministeriet. SLC ville på det sättet framföra sin allvarliga oro för att husdjursproduktionen och växthusodlingen tar slut i södra Finland om kommissionens krav på att stödet enligt artikel 141 på sikt skall köras ned helt och hållet. Att 141-stödet upphör kan under inga omständigheter accepteras.
SLC motsätter sig en nedtrappning av stödnivåerna i artikel 141 och efterlyser i stället ett stabilt stöd, eftersom ingenting tyder på att odlingsförhållandena i vårt land snabbt skulle förändras till det bättre.
De ogynnsamma förhållandena kommer att bestå och därför bör man ty sig till de stödformer som enligt anslutningsfördraget får tas i användning då allvarliga svårigheter konstaterats.
Tidtabellen för beslut börjar bli pressad eftersom det behövs ett par månader för den tekniska beredningen efter att en överenskommelse uppnåtts. Nuvarande avtal om artikel 141 löper ut vid årsskiftet och SLC förutsätter därför att regeringen verkligen tar i frågan på allvar och utnyttjar alla de kraftresurser som finns i landet.
- Jord- och skogsbruksministern har ett klart mandat, eftersom hela samhället ser det som en ödesfråga att södra Finland får en godtagbar lösning i 141-frågan, säger SLC:s styrelse i sitt uttalande. Näringen tål inte ett urvattnat resultat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab