Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
Mera medel för investeringsstödet
Gårdsbrukets utvecklingsfond kan i år bevilja 139,50 miljoner euro i statslån och 60,2 miljoner i bidrag. För statslånen innebär det en ökning med 12,6 miljoner jämfört med tidigare. Bidragssumman på 60,2 miljoner ingår i driftskostnaderna, som nu är sammanlagt 84,8 miljoner euro, det vill säga 3,40 miljoner mer än vad som ursprungligen var meningen.
På sitt möte förra veckans onsdag beslöt statsrådets finansutskott att förorda den ändrade dispositionsplanen enligt jord- och skogsbruksministeriets linje. Orsaken till att fonden nu kan sätta tilläggsmedel i rörelse är att fondens inkomster under det här året beräknas bli 12,67 miljoner euro större än man räknade med i den tidigare dispositionsplanen.
Medlen räcker ändå inte på långt när till för att täcka alla anhängiga ansökningar, i dagens läge finns det ansökningar från fjolåret som inte har behandlats ännu. Med ökningen räknar man i alla fall med att kunna finansiera nästan alla ansökningar om startstöd för unga jordbrukare, som har lämnats in till TE-centralerna.
- Det vore nödvändigt med ett beslut om finansieringen av fondens framtida verksamhet så fort som möjligt, kommenterar SLC:s representant i fondens direktion Helena Ålgars med syfte på de 14 miljoner euro som jord- och skogsbruksministeriet enligt nästa års budgetförslag får till förfogande för fonden.
Ett konkret beslut om pengarna kan emellertid inte fattas förrän finansministeriet har fått en rapport från arbetsgruppen kring finansiering av landsbygdsnäringarna. Gruppen igen behöver ett besked om investeringsstödets roll i 141-lösningen för att kunna komma vidare i sitt arbete.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab