Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
Glesbygdsbutiker får investeringsstöd
Sammanlagt 2 miljoner euro föreslår regeringen i årets andra tilläggsbudget i investeringsstöd för butiker på glesbygden. Ändamålet är att trygga och utveckla detaljhandelns servicekapacitet på glesbygden.
Stödet är närmast avsett för investeringar i kylutrustning och distribution av bränsle. Det är handels och industriministeriet som delar ut anslagen. Inom handels- och industriministeriets område vill regeringen också bevilja 9,6 miljoner euro för en försöksanläggning som företräder ny energiteknologi.
Regeringen kom överens om årets andra tilläggsbudget i onsdags. Vad gäller jord- och skogsbruksministeriets område föreslår regeringen att fullmakten för att bevilja LFA-stöd höjs med 18,5 miljoner euro.
Det är närmast en teknisk ändring som beror på att man måste göra upp nya LFA-avtal med de gårdar, vars åkerareal växer med mer än 50 procent. När de nya avtalen görs, förfaller emellertid de gamla.
Nämnas kan också att regeringen vill ge jord- och skogsbruksministeriet rätt att bevilja Karelska republiken befrielse från återbetalningen av ett lån på 6 miljoner US-dollar för spannmålshandel, som gjordes under åren 1991 och 1992, då det rådde brist på spannmål i republiken.
LF skrev förra veckan om tilläggsbudgeten efter att finansministeriet kommit med sitt förslag. Enligt förslaget skulle räntestödsnivån minskas med 3 miljoner på grund av den låga räntenivån.
Administrationen föreslås få 2,8 miljoner euro till för planeringsarbete och nya datasystem för tillämpningen av EU:s nya jordbrukspolitik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab