Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
Få ansökningar om ersättning för skördeskador
Sammanlagt 650 jordbrukare har ansökt om ersättning för skördeskador per sista september i år. I antalet, som omfattar en areal på cirka 6.000 hektar, har vårens ansökningar om ersättning för övervintringsskador räknats med.
- Det är få ansökningar med tanke på den svåra övervintringen och den torra odlingssäsongen, anser Tage Ginström som är SLC:s representant i skördeskadedelegationen.
Det finns tid till den sista oktober att lämna in ansökan om skördeskador. Vad gäller sockerbetorna går tiden ut den sista november. För jordbrukarna gäller i alla fall regeln att ansökan måste lämnas in före skörden.
- Av de ansökningar som lämnats in var de flesta i den storleksklassen att skadorna inte översteg självriskandelen, säger Tage Ginström. Något område som skulle ha drabbats särskilt hårt av skördeskador i år har vi inte kunnat peka ut.
På Åland, som har eget ersättningssystem, är det möjligt att skördeskador uppstått på potatis och ensilagevall, men hur allvarliga de är vet man inte ännu. Det torde klarna i november efter att skadeanmälningarna kommit in.
Om ingenting speciellt inträffar kommer skördeskadedelegationen att hålla sitt följande möte i början av december för att fastställa de slutliga skadorna. Samtidigt bestämmer delegationen också hur stor del av skadorna som ska ersättas.
Under de senaste åren har 90 procent ersatts efter att självrisken beaktats och så torde det bli också i år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab