Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
17.000 hektar åkermark frigörs
17.000 hektar åkermark som har varit ur odling på grund av de avtal som ingicks 1992 om att inte odla åker kommer att frigöras för odling nästa odlingssäsong. En stor del av åkrarna har emellertid beskogats eller vuxit igen.
Regeringen har nyligen avgett en proposition om upphävande av den lagstiftning som tidigare har stadgat om bland annat de här avtalen. Det betyder också att de avtal som ingåtts före EU-medlemskapet om ersättningar för att lämna åker obrukad förfaller.
Avtalen var en del av den nationella lantbrukspolitiken som tillämpades före EU-tiden. De gick alltså ut på att staten betalade ersättning för jordbrukarna för minskning av lantbruksproduktionen. Målet var att minska den belastning som den dåvarande överproduktionen inom lantbruket innebar för samhällsekonomin.
En del av lagstiftningen kring den nationella lantbrukspolitiken upphävdes då Finland blev EU-medlem, men de avtal som hade hunnit ingås - det vill närmast säga de avtal som ingicks 1992 - om att inte odla förblev i kraft.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab