Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
Storbränder i lantbruket har ökat
Stora förluster till följd av eldsvådor har under de senaste åren ökat. Förra året härjade på finländska lantbruk tretton storbränder där skadorna överskrider 200.000 euro, visar statistik från Finska försäkringsbolagens centralförbund. I början av 1990-talet förekom liknande storbränder 2-8 gånger om året.
En orsak tros vara att lantbruket i dag utvecklas så att stora produktionsenheter gynnas och blir allt vanligare. En annan delorsak till att skadorna ökat kan också vara kommunikationssvårigheter mellan företagarna och myndigheterna. Enligt dagens bestämmelser är det producentens ansvar att majoriteten av de obligatoriska kontrollerna utförs.
Av den senaste tidens bränder har de ekonomiskt sett största varit eldsvådor i svinstall, från vilka det sällan är möjligt att rädda djuren. Då man ser på antalet ersatta eldsvådor på lantgårdar härjade de flesta i bostadshus. Nästvanligast var bränder i ladugårdar. Däremot har problemen med varmluftstorkar minskat jämfört med tidigare.
Oftast startar eldsvådan från en elektrisk apparat eller elinstallation. Speciellt föråldrade eller egenhändiga installationer har visat sig förödande, men också nya apparater har förorsakat problem.
Särskilt fliscentralerna, som ofta byggs bredvid svinhuset, är riskabla. Också små sprickor i rökkanalen, eldarbeten och barnens tändstickslekar är orsaken till tiotals dyra olyckor årligen.
Anlagda bränder är däremot sällan orsaken till större ekonomiska förluster på lantgårdar, då pyromanerna oftast väljer en byggnad av mindre ekonomiskt värde långt från bosättningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab