Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
Harry Potter slagträ i certifieringsbråk
På initiativ av miljöorganisationen Greenpeace kräver ledande brittiska författare att deras förlag i framtiden ska trycka böckerna på FSC-certifierat papper. Målsättningen är att förhindra utrotningen av gamla urskogar i bland annat Finland. I kampanjen deltar bland annat Harry Potters skapare JK Rowling.
De fjorton författarna med Philip Pullman och Helen Fielding i spetsen uppges ha lovat Greenpeace att pressa på sina förläggare så att de framöver använder sig av returpapper eller papper från trä som har certifierats enligt miljörörelsens FSC-standarder.
Greenpeace uppger att kampanjens mål är att skydda de gamla urskogarna i bland annat Finland, Kanada, Ryssland och Sydostasien.
Greenpeace har också utvidgat kampanjen till sin tyska hemsida. Tyska författare uppmanas att försöka få sina förlag att trycka nästa bok på returpapper eller naturvänligt FSC-certifierat papper. Ett flertal författare har redan skrivit på. Greenpeace har dessutom sammanställt instruktioner för författare som vill sprida budskapet.
Kampanjen riktas bland annat mot pappersbruk i Finland och Kanada som sägs använda råvara från hotade, gamla urskogar. De finländska pappersbruken Stora Enso, UPM-Kymmene och M-Real uppges ha meddelat Greenpeace att de ställer upp för en dialog. Det oaktat har bolagen inte givit några garantier för att de låter bli skogen i de hotade områdena, uppger Greenpeace.
Enligt Greenpeace utgör de hotade gamla urskogarna i norra Finland cirka fem procent av skogsarealen. Därav är 2,5 procent naturskyddsområde. Miljöorganisationen kräver att pappersindustrin ska lämna också den återstående delen i fred. Det handlar om en försumbar areal för pappersbolagen.
Greenpeace kritiserar också den finländska pappersindustrin för att köpa råvara från Ryssland. Enligt organisationens uppskattningar är 50 procent av den ryska avverkningen illegal.
FSC är det enda certifieringssystem som har godkänts av miljöorganisationerna. PEFC är det system som har den största anslutningen världen runt. Greenpeace låter bland annat förstå att PEFC bidrar till förstörelsen av urskogar i Finland. 95 procent av de finländska skogarna är certifierade enligt PEFC-standarden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab