Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
10.10.2003 / LF
EU godkände omtvistat ogräsmedel
Senaste fredag godkände den EU-kommitté som handhar bekämpningsmedelsfrågor det akut giftiga ogräsmedlet paraquat. Preparatet har varit förbjudet i Finland sedan år 1985.
Paraquat är mycket giftigt för människor och ackumuleras i lungorna, oavsett om man svalt, andats in eller fått preparatet på huden. Dödsfall som beror på jordbruksarbetare har fått preparatet på sig har förekommit runt om i världen.
Godkännandet av preparatet skedde efter en omröstning där Finland, Sverige, Danmark, Österrike och Luxemburg röstade mot ett godkännande. Holland röstade blankt, medan de övriga medlemsländerna röstade för.
Men även om själva den verksamma substansen nu godkänts på EU-nivå betyder det inte att ogräsmedel som innehåller paraquat kan börja säljas i Finland. För att det skall vara möjligt måste bekämpningsmedelsnämnden i Finland nämligen också godkänna bekämpningsmedlet och fastställa användningsvillkor för medlet. Vad LF erfar har till exempel Syngenta inte som avsikt att ansöka om godkännande av preparatet i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab