Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
3.10.2003 / LF
Fortfarande ingen 141-lösning
Förhandlingarna om en fortsättning på 141-stödet till södra Finland bröt åter igen samman, då jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) och jordbrukskommissarie Franz Fischler träffades på måndag kväll. Förhandlingspositionerna var så låsta att parterna inte ansåg det vettigt att fortsätta.
Meningskiljaktligheterna är de samma som tidigare. Finland håller fast vid att 141-stödet skall vara tillräckligt högt, långvarigt och stabilt. Kommissionens ståndpunkt är att stödet måste trappas ner och enligt minister Korkeaoja vill kommissionen att den årliga minskningen skall vara mer än tio procent.
Förhandlingarna om 141-stödet försvåras dessutom av att kommissionen börjat intressera sig för det nationella växtodlingsstödet och sättet på vilket det utbetalas. Det nationella växtodlingsstödet betalas som ett slags tillägg till miljöstödet och är juridiskt inte alls kopplat till 141-stödet. Det som är gemensamt för de båda stödformerna är att de helt betalas med nationella medel.
Enligt Korkeaoja är kommissionen ändå överens med Finland om att det nationella växtodlingsstödet är berättigat, tvisten gäller närmast hur stödet skall fördelas mellan olika grödor och år. Kommissionen vill att det nationella växtodlingsstödet skall basera sig på ett visst basår och inte ändras under stödperioden. Att stödnivåerna varierar mellan olika grödor på det sätt som de gör i dag är inte heller i kommissionens smak.
SLC:s ordförande Holger Falck är bekymrad över att man i förhandlingarna nu även tar upp det nationella växtodlingsstödet. Om kommissionens krav på ändringar i det nationella växtodlingsstödet går igenom håller han med minister Korkeaoja som anser att vi får ett mera styvt och orättvist system.
- Istället för att utöka antalet frågor man förhandlar om så borde man koncentrera sig på de tre viktigaste, nämligen nivån på 141-stödet, längden på stödavtalet och hur stabil stödnivån skall vara.
En fråga som man enligt Falck dessutom måste få ett svar på vid förhandlingarna är hur kommissionens krav på att betala ett förhöjt LFA-stöd inverkar på 141-stödet.
Falck konstaterar att 141-stödet säkert kommer att finnas kvar i någon form och det är viktigare att förhandla frågorna grundligt ända till slut än att göra förhastade beslut.
- Det är enklare att leva med ett förhandlingsresultat som är bättre än vad kommissionen nu erbjuder, även om det drar långt ut på tiden.
Franz Fischler kommer på besök till Finland om en vecka för att tala vid Etelä-Pohjanmaan Maaseutukeskus 140-årsjubileum i Seinäjoki. I samband med det besöket kommer Fischler att diskutera både med minister Korkeaoja och representanter för producentorganisationerna.
De egentliga förhandlingarna om 141-stödet kommer att fortsätta först vid följande möte mellan EU:s jordbruksministrar som hålls i Luxemburg den 13 oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab