Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
3.10.2003 / LF
Betskörden under 30 ton per hektar?
Sockerbetsskörden är i full gång. Sockerbruken i Salo och Säkylä har startat mottagning och produktion och ute på betfälten körs upptagarna formligen natt och dag. I varje fall entreprenadmaskinerna.
De senaste officiella prognoserna från september talade för en genomsnittlig skörd om 32 ton per hektar. Direktör Nils Lindroos vid Centralen för sockerbetsforskning i Bjärnå befarar att man inte kommer upp i de mängderna.
- Efter den sista prognosen gjordes har vädret bjudit på litet kyla och mycket värme. Men det är torrare än normalt och jag befarar att volymerna, d.v.s. betor per hektar, inte ens kommer upp till 30-tonsstrecket.
Men inte något illa som inte skulle ha något gott med sig. De första proven hos Centralen för sockerbetsforskning pekar på en mycket hög sockerhalt.
- De första 30 proven gav i snitt en sockerhalt om 17,8 procent, medan det under kampanjerna annars är en genomsnittlig sockerhalt om 16,5 procent. Vi vet ju inte hur representativa dessa första prov är i långa loppet, men just nu ser det bra ut. Men lagring i stukor och andra saker kommer givetvis att påverka sockerhalten, säger Nils Lindroos.
Finland har fått se sin sockerkvot skäras ner de senaste åren. I fjol sänkte förvaltningskommittén i Bryssel Finlands sockerkvot till 141 miljoner kilo. Men i år har den de facto ökats till 145 miljoner kilo, mycket genom missväxten i Sydeuropa.
- Men om vi når upp till vår kvot eller inte är ännu en öppen fråga, säger Nils Lindroos.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab