Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
3.10.2003 / LF
Vattenbrist hotar i vinter
Grundvattennivån är nu ställvis ännu lägre än den var på vårvintern på grund av den hittills nederbördsfattiga hösten. Finlands miljöcentral bedömer att det är sannolikt att vattenbristen fortsätter över vintern.
Grundvattennivån har sjunkit mycket lågt. Dessutom är marken torr och markvattenunderskottet stort. Det skulle behövas ungefär 250-300 mm regn för att grundvattnet skulle stiga till normala nivåer.
Den torra marken kunde dock inte suga in sådana mängder under en kort tid. Det verkar i alla fall klart att åtminstone i några delar av landet kommer man att lida av vattenbrist eftersom grundvattennivån inte hinner stiga tillräckligt före vinterns ankomst.
September var nederbördsfattig och varmare än i genomsnitt vilket förvärrade vattenläget särskilt i landets södra och mellersta delar. I slutet av månaden stod vattenytorna lägre än årstidens medelvärde i största delen av landet. Markvattenunderskottet är fortfarande så stort att vattenbristen fortsätter över vintern, uppskattar miljöcentralen.
Nederbördsmängden var i september i stora delar av landet bara högst två tredjedelar av medelvärdet. Särskilt lite regn föll i landets sydvästra delar, bara 10-20 millimeter eller 15-30 procent av det normala. I landets södra och mellersta delar regnade det 20-50 millimeter och i Lappland 50-80 millimeter.
Avdunstningen var större än vanligt eftersom vädret var varmt och torrt. I september sjönk vattennivåerna i Saimen, Pielinen och Vanaja till en nivå 40-50 centimeter under den normala och i Päijänne till 20 centimeter under den normala.
Grundvattennivåerna har i landets södra, västra och norra delar sjunkit 50-110 centimeter under årstidens medelvärde och sjunker fortfarande. I landets östra och mellersta delar står grundvattnet 30-50 centimeter under medelvärdet. Grundvattennivån är nu på flera håll lägre än den varit en enda gång sedan slutet av 1970-talet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab