Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
3.10.2003 / LF
Svagt intresse för agronomstudier
Intresset för svenskspråkiga att studera vid agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet är svagt. I år var det endast en svenskspråkig studerande som började sina studier i hela fakulteten. På sikt kommer det svaga intresset att leda till problem på arbetsmarknaden, eftersom det bli svårt att hitta svenskspråkiga agronomer, forstmästare och livsmedelsmagistrar.
Hittills har fakulteten kunnat utexaminera omkring 10 svenskspråkiga magistrar varje år. Men under de senaste åren har allt färre nya svenskspråkiga studerande inlett sina studier, vilket inom några år kommer att minska antalet utexaminerade magistrar.
Enligt en utredning av utbildningsbehovet som gjorts av utbildningsministeriet kräver efterfrågan på arbetsmarknaden på längre sikt att över tjugo svenskspråkiga agro-forst magistrar utexamineras varje år. Men samtidigt som undervisningsministeriet anser att mera svenskspråkiga magistrar behövs, så har en delegation med representanter för arbetslivet diskuterat om de svenskspråkiga kvoter med lägre poänggräns som i dagens läge finns vid fakulteten borde slopas.
Redan nu verkar det vara som om många av de svenskspråkiga som söker till fakulteten inte gör det på allvar. Av de totalt 35 svenskspråkiga som i år sökte till fakulteten var det bara 10 som klarade inträdesförhöret. Av dessa 10 var det alltså bara en som tog emot studieplatsen. Alternativet att studera i Vik kommer långt ner på prioritetslistan efter andra utbildningar som till exempel veterinärmedicin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab