Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
3.10.2003 / LF
Svinsjukdomar övervakas i nytt register
Nu har ett nytt register för hälsoklassificering av svin tagits i bruk. De gamla hälsoklassificeringarna som varje slakteri har var för sig slås samman till ett nationellt register. Registret handhas av ETU-tjänsterna, som lyder under Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT rf. Övergångsperioden pågår till årsskiftet.
Registret medför att slakterierna kan planera sin djurförmedling så, att risken att överföra smittosamma sjukdomar minimeras. Myndigheterna å sin sida får snabbt information om smittosamma sjukdomar och användningen av mediciner.
I det nya nationella systemet finns två klasser. Dessa är hälsoklassen, det vill säga den nationellt överenskomna nivån, och grundklassen, som är den lagstadgade nivån. Nivån på hälsoklassen har gemensamt bestämts av producenterna, näringen och myndigheterna.
I praktiken har man kombinerat olika slakteriers hälsoklassificeringar. Hälsoklassificeringen har utvidgats så att den gäller alla svinhus, och även gårdar med egna gårdsslakterier kan registrera sig.
Det är frivilligt att registrera sig i det nya registret, men Kortesniemi påpekar att producenten redan i dag med tanke på exempelvis försäkringarna gynnas av att ha papper på friska djur.
ETT har skickat ut information om det nya hälsoklassificeringssystemet per post till alla producenter, berättar Tove Donner som är ETU-tjänsternas kontaktperson.
- Det viktiga är att producenterna före årsskiftet förnyar sina hälsovårdsavtal med den blankett som följer med brevet vi skickat ut.
Hälsovårdsplanen, där man går igenom dagens situation på gården och sätter upp nya mål, blir obligatorisk för större svingårdar, men behöver inte göras före årsskiftet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab