|
3.10.2003 / LF
EU-oenighet om preciserade regler för separering av gengrödor
Agrarkommissionär Franz Fischler vill ha ett snabbt slut på EU:s genmoratorium. På måndagen varnade han de GMO-skeptiska länderna för att avsiktligt missbruka debatten om samexistensen för att förhala beslutsprocessen. Flera länder efterlyser precisare EU-regler för hur samexistensen mellan traditionellt förädlade växter och gengrödor ska regleras.
Enligt Fischler är det ingen idé att kommissionen börjar utfärda gemensamma samexistensdirektiv för hela EU. Därtill varierar odlingsförhållanden, sorter och klimat alltför mycket från land till land. I stället vill kommissionen utfärda rekommendationer och åtgärder som har sammanställts på basen av erfarenhet och vetenskap.
Avsikten är att medlemsländerna ska välja de lämpligaste verktygen för att sammanställa en egen mix för de egna produktionsförhållandena. Finland hör till de länder som går på kommissionens linje.
Alla länder är inte lika fogliga. Österrike, Tyskland, Frankrike och Luxemburg, men också Belgien, Italien och Danmark förefaller att luta mot enhetliga EU-regler för separation av odlingarna. Rådsordföranden, Italiens lantbruksminister Giovanni Alemanno, konstaterade att ländernas positioner ännu ligger långt från varandra.
EU-länderna har dessutom svårt att enas om gränsvärdena för utsädets renhet. En del av medlemsländerna är nöjda med kommissionens förslag och accepterar att ekologiskt och konventionellt rapsutsäde får innehålla 0,3 procent GMO-material och 0,5 procent för majs.
De skeptiska länderna misstänker att det fastslagna gränsvärdet på 0,9 procent för foder och livsmedel i så fall riskerar att överskridas. Följden vore att en lantbrukare som sår genteknikfritt utsäde i värsta fall tröskar en skörd som är märkningspliktig.
|
|