Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
3.10.2003 / LF
Gemensamma EU-regler för bekämpning av salmonella
EU får gemensamma regler för bekämpning av salmonella och andra sjukdomar, zoonooser, som kan överföras från djur till människor. Lantbruksministrarna antog på måndagen kommissionens nya direktiv som har varit länge på väg.
Den nya lagstiftningen omfattar två direktiv. Det första direktivet föreskriver åtgärder som ska förbättra kunskaper om sjukdomsalstrare som överförs från djur till människor. Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa kommer att spela en viktig roll vid utvärderingen av informationen.
Det andra direktivet tar fasta på att reducera förekomsten av zoonooser, i första hand salmonella. Medlemsländerna förpliktas bland annat att införa nationella kontrollprogram. Kommissionen har gått med på en samfinansiering av de obligatoriska kontrollåtgärderna.
De nya reglerna saknar praktisk betydelse för salmonellabekämpningen i de nordiska länderna, som redan har en hög standard. Däremot kan en förbättrad salmonellakontroll minska risken för att besmittade produkter importeras från övriga Europa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab