Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
3.10.2003 / LF
Nytt direktiv gör det möjligt att vaccinera mot MKS inom EU
EU:s lantbruksministrar godkände på måndagen ett nytt direktiv med nya regler för bekämpning av mul- och klövsjuka. Enligt den nya bekämpningsstrategin ska nödvaccinering kunna tillgripas i ett tidigt skede för att förhindra utbredningen av en storepidemi.
Syftet med förslaget är att modernisera och förbättra gällande direktiv och utnyttja erfarenheterna från krisen i Storbritannien år 2001. MKS-epidemin spred sig till tre länder och de ekonomiska konsekvenserna var förödande.
Huvudregeln förbjuder fortfarande förebyggande vaccinering. Däremot flyttar man fram nödvaccinering till att bli en tidig åtgärd vid ett utbrott av mul- och klövsjuka. Den nya bekämpningsstrategin bygger på såväl avlivning som nödvaccinering. Förslaget gör det också möjligt att sälja vaccinerat kött under vissa betingelser i begränsade områden.
Dessutom ska reglerna säkerställa att en MKS-drabbad medlemsstat fortare återfår sin status som "fri från mul- och klövsjuka utan vaccinering" efter ett utbrott. Detta är synnerligen viktigt, eftersom kött och djur från MKS-smittade länder inte får exporteras.
Det nya direktivet ska ännu godkännas av medlemsstaterna. Enligt planerna ska det träda i kraft i juni nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab