Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
3.10.2003 / LF
BSE-notan uppgår till 92 miljarder euro
BSE-krisen har hittills kostat EU omkring 92 miljarder euro. För två år sedan lamslog epidemin den europeiska köttproduktionen, men nu går antalet fall ständigt tillbaka. Om tio år kan BSE vara ett förgånget kapitel, skriver experter i en ny rapport.
Enligt rapporten från European Association for Animal Production (EAAP) har BSE, som för första gången diagnosticerades i Storbritannien 1986, spridits till 21 länder i hela världen. Totalt har 150 personer dött i den BSE-förknippade sjukdomen vCJD.
Värst illa ute har Storbritannien varit med 183.500 BSE-fall och 136 avlidna vCJD-patienter. De brittiska myndigheterna lät destruera 3,7 miljoner nötdjur under de år krisen härjade som värst.
De flesta västeuropeiska länder har drabbats. BSE har också påträffats i Japan och senast i Kanada, där ett enda fall kostar landet elva miljoner dollar per dag i form av uteblivna exportintäkter.
EAAP menar emellertid att BSE-krisen långsamt håller på att avta. Om tio år kommer epidemin troligen att vara över, och den kommer knappast åter.
Organisationen påpekar att forskarna trots allt vet förhållandevis litet om BSE, som också har gått under namnet galna kosjukan. Kopplingen mellan BSE-kor och djurfoder baserat på kött- och benmjöl har inte kunnat bekräftas till hundra procent.
Till de positiva följderna av BSE räknar EAAP upp alla nya hygienregler, kontroller och tester som epidemin har tvingat fram. Kötthanteringen har moderniserats med ett ryck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab