Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
19.9.2003 / LF
Mötet i Cancún blottade klyftor som hotar hela organisationen
Sammanbrottet i världshandelsorganisationens ministermöte om frihandel i Cancún var ett hårt slag för WTO. Klyftorna mellan de rika länderna och u-länderna förefaller att vara större än politikerna på förhand hade anat. Nu är Doha-rundan i fara liksom WTO:s roll inom den globala handelspolitiken.
Mötet sprack på grund av att den nybildade militanta gruppen u-länder ansåg att de rika länderna ville påtvinga dem ett dåligt avtal. Lantbruksförhandlingarna var en svår nöt, men anledningen till misslyckandet var att u-länderna inte ville diskutera de så kallade Singaporefrågorna.
Utvecklingsländerna såg ingen anledning att tillmötesgå kraven på investeringar, upphandling, konkurrenspolitik och handelsprocedurer så länge EU och USA inte öppnar sin jordbrukshandel mer än utlovat.
Ur europeisk synvinkel var G-22-ländernas krav omöjliga att tillmötesgå. Efter mötet konstaterade bland annat Österrikes lantbruksminister Joseph Pröll torrt att Brasilien och dess partner hade spänt bågen för högt.
Enligt Pröll är det synd att inget avtal kom till stånd, men han tillade att en lösning som ensidigt belastar EU hade varit ännu värre. Längre än ramarna för den nya agrarreformen kan EU inte gå, medan G-22 ville avskaffa exportstöden och den blå boxen. Därtill ifrågasatte man till och med de icke-produktionsbundna stöden i den gröna boxen.
Agrarkommissionär Franz Fischler understryker att stöden i den blå boxen behövs för att man ska kunna minska prisstödsmekanismerna och den vägen komma åt de stöd som stör den internationella konkurrensen.
USA lade skulden för misslyckandet i Cancún på utvecklingsländerna och deras bristande förhandlingsvilja. Också amerikanerna påpekade att diskussionerna denna gång inte havererade på grund av lantbruket. Från amerikansk sida påpekade man att utvecklingsländerna undergräver sin egen position genom att kategoriskt avvisa motpartens förslag.
Samtidigt ökar kritiken mot WTO som institution. Man anser att organisationen har blivit alltför ineffektiv och inte klarar sin uppgift att utveckla frihandeln. Kritikerna anser att beslutsfattandet är alldeles för tungrott så länge var och en av de 148 medlemsländerna kan blockera tunga frågor.
Handelskommissionär Pascal Lamy säger att WTO har hamnat i en kris. Inom EU måste såväl kommissionen, parlamentet och medlemsländerna ta sig en tankeställare över hur förhandlingarna ska föras i fortsättningen. Multilaterala avtal är den bästa lösningen, men går det inte måste EU söka andra vägar, sade Lamy.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab