|
5.9.2003 / LF
Vissa skördekvalitetsskador ersätts
I höst tillämpas för första gången den nya lagen om skördeskadeersättningar som trädde i kraft 15 april i år. Nu är det möjligt att i vissa fall få ersättning även för kvalitetsskador.
Kvalitetsskador definieras i jord- och skogsbruksministeriets förordning som en skördeskada på ett vidsträckt område vilken kan konstateras i samband med värderingen av skördeskadan. I förordningen finns två konkreta exempel på kvalitetsskador.
Dessa är för det första att grobarheten på vallfrö försämras så att den inte uppfyller kraven för handel med utsäde och för det andra en mögelskada som inverkar på skördens försäljningsduglighet. Som tredje punkt nämns motsvarande fel som inverkar på skördens försäljningsduglighet eller användbarhet.
- Under denna punkt räknas exempelvis att beståndet grott ut eller att hektolitervikten är så låg att uppköparna inte tar emot spannmålen, säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström, som är medlem i skördeskadedelegationen.
Han poängterar att det är möjligt att få ersättning på kvalitetsskador om grödan inte duger till någonting, alltså inte går att sälja och saknar fodervärde. Dessutom ska odlaren följa normal odlingssed på orten.
För att få LFA-stöd, nationellt växtodlingsstöd och miljöstöd måste odlaren bärga skörden, men om man gjort en korrekt skördeskadeanmälan till kommunen kan stödet i varje fall utbetalas fast skörden inte bärgas. Därför kan det vara klokare att inte med våld försöka bärga skörden om väderleksförhållandena är dåliga.
|
|