Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2003 / SLC
Förordningen om lantbrukets strukturstöd

 

 

Utlåtande om utkastet till statsrådets förordning om lantbrukets strukturstöd

 

 

SLC har tagit del av utkastet till statsrådets förordning om lantbrukets strukturstöd.

 

Den nya förordningen avser att, tillsammans med en ny förordning om för landsbygdsutveckling, ersätta statsrådets förordning om landsbygdens utveckling (609/2000).

 

De två förordningarna utgör i dag ett svåröverskådligt regelverk. Att dela upp förordningen i två skilda förordningar är ägnat att göra bestämmelserna lättfattligare. SLC understöder denna lagstiftningsåtgärd.

 

Förutom rent tekniska förändringar innehåller utkastet en del innehållsmässiga förnyelser.

 

En ändring gör det möjligt att i vissa fall bevilja stöd åt maken till den som äger gården. SLC understöder detta förslag. Den paragraf (§ 10) som reglerar den här frågan är dock svårtolkad och behöver preciseras.

 

En annan ändring gäller idkandet av företagsverksamhet. En förutsättning för att bevilja stöd har varit att den företagsverksamhet som stöds har en väsentlig betydelse för företagarens utkomst. Enligt förslaget är det meningen att verksamheten i fortsättningen betraktas som en helhet då stöd beviljas utan att uppmärksamhet fästs enbart vid den verksamhet som skall erhålla stöd. SLC anser att denna förändring är nödvändig för att möjliggöra en helhetssyn på företagets verksamhet.

 

 

Beträffande följande paragrafer önskar vi ännu framhålla följande:

 

 

10 § 4 mom. 2 punkten

 

Kravet på att arrendekontraktet skall vara i kraft minst tio år från beviljandet av stödet stämmer inte med till exempel § 14 i förslaget där man talar om att arrendekontraktet skall vara i kraft en viss tid efter att stödansökan blev anhängig. Regeln bör formuleras så att arrendekontraktet är i kraft tio år från det att ansökan blev anhängig.

 

 

§ 19

 

I § 19 finns en uttömmande lista på investeringar som kan stödas. Anskaffning av husdjur och skogsbrukets investeringar ingår inte i listan, vilket de borde göra. I stället för att ha en uttömmande lista borde man utforma reglerna flexibelt så att de möjliggör stödandet av alla investeringar som främjar växtodlingen och husdjursproduktionen.

 

 

33 §

 

I § 33 sägs bland annat att stöd som hänför sig till lån kan beviljas för anskaffning av levande och dött lantbrukslösöre. För att klargöra bestämmelsen bör även referenskvantitet för mjölk nämnas.

 

 

§§ 34 och 35

 

SLC anser att markköpslån också bör kunna beviljas för anskaffning av bostad.

 

 

37 §

 

Inkomstgränserna bör justeras. Familjens storlek kunde beaktas som en faktor som höjer inkomstgränsen.

 

 

Avslutningsvis konstaterar vi ännu att ansökningsförfarandet och –reglerna bör vara möjligast smidiga så att alla investeringar som främjar företagsverksamheten i anslutning till lantbruket bör kunna stödas. Reglerna bör också vara sådana att sökandena inte orsakas onödiga kostnader.

 

 

 

SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.

 

 

 

 

Tage Ginström                                                                 Helena Ålgars

verksamhetsledare                                                           jurist

 

Skickat till:

 

Jord- och skogsbruksministeriet

Landsbygdsavdelningen

Juridiska enheten


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab