Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2003 / LF
Oenighet inom WTO kan försena Doha-runda
USA:s och EU:s gemensamma WTO-förslag stöter på patrull hos andra länder. I stället har alternativa förslag börjat läggas fram. Det ryktas om att WTO-funktionärer har förlorat hoppet om att länderna ska hinna enas inför det förestående toppmötet i september. I stället överväger man att sammankalla ett nytt ministermöte i mars nästa år.
Senaste vecka lade tretton länder, bland dem Brasilien, Kina och Indien, fram ett eget förslag. Under veckan har antalet länder vuxit till nitton. Länderna kräver omfattande nedskärningar av USA:s och EU:s agrarsubventioner. Förslaget går betydligt längre än USA:s och EU:s gemensamma papper. EU-kommissionen har redan hunnit avvisa det nya förslaget.
Det är första gången som länder från Cairnsgruppen undertecknar ett gemensamt förslag tillsammans med en rad utvecklingsländer. Australien och Nya Zeeland hör emellertid inte till undertecknarna, vilket tas som ett tecken på en spricka i Cairnsgruppen.
Senaste veckoslut dök ett nytt kompromissförslag upp, som tagits fram på initiativ av generalrådets ordförande, Uruguays WTO-ambassadör Carlos Perez del Castillo. Men initiativet fick ingen entusiastiskt mottagande. USA och EU betecknade förslaget som obalanserat.
Samtidigt manar WTO-generaldirektören Supachai Panitchpakdi de 146 WTO-länderna att ta förhandlingarna på allvar. Supachai hänvisar till det svåra läget i världsekonomin och betonar vikten av att ett WTO-avtal för den agrara handeln kommer till stånd inom utsatt tid.
Frustrationen uppges vara stor i WTO-högkvarteret. Enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo har höga tjänstemän inom WTO redan givit upp hoppet om en överenskommelse i Cancun. I stället lär man överväga att sammankalla ett extra ministermöte i mars. I så fall riskerar Doha-rundan att försenas ordentligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab